Webcontent-Anzeige
Wiosna, Lato, Jesień , Zima – Cztery pory roku w tradycyjnym polskim gospodarstwie rybackim typu karpiowego. Te cztery pory roku mają ogromne znaczenie dla zachowania enklaw wodnej przyrody i wyznaczają rybakom prace związane z chowem i hodowlą karpia na stawach , które powstawały w naszym kraju już od XII wieku.
Stawy karpiowe idealnie wpisują się w zrównoważoną akwakulturę, która jest promowana przez Lasy Państwowe i Unię Europejską.
Asset Publisher
Jesień
zdjęcia przedstawiające odłowy jesienne, przyrodę i krajobrazy w barwach jesieni.
Jesień – od 23 września do 22 grudnia.
Jesienią rybacy stawowi z Krogulnej przygotowują magazyny rybackie do przyjęcia wszystkich trzyletnich karpi, które będą przetrzymywane w dobrze natlenionej wodzie do pierwszych dni grudnia, kiedy to rozpocznie się sprzedaż . Jesienne odławianie stawów trwa od października do połowy listopada. W tym czasie większość stawów opróżnia się z wody, a następnie zaciąga siecią ryby na tak zwane łowiska , w dalszej kolejności następuje ważenie , sortowanie i przewożenie karpia do magazynów w specjalnych basenach izotermicznych z instalacją tlenową umieszczoną na samochodach ciężarowych. W tym czasie praca rybaków jest bardzo ciężka i musi być wykonana bez względu na pogodę. Odłowy stawów rozpoczyna się przed wschodem słońca i często kończy późnym popołudniem. W tym czasie zdarzają się już pierwsze przymrozki i opady śniegu. Większość stawów z których opuszczono wodę i wybrano ryby, pozostaje pusta do wiosennych roztopów, a w tym czasie zimowe mrozy spełniają rolę sanitarną i osuszone tereny dna stawów zamarzają. Teraz rybaków czeka kolejna ciężka praca bo muszą ponownie wszystkie zgromadzone karpie w magazynach rybackich jeszcze raz odłowić i przewieźć do punktów sprzedaży, z którymi wcześniej podpisano umowy handlowe. Trzyletni karp o wadze od 1,5 kg do 2,5 kg zaspakaja potrzeby konsumentów podtrzymujących piękną polską tradycję związaną ze Świętami Bożego Narodzenia , która uznaje właśnie karpia ( różnie przyrządzanego) za jedną z głównych potraw na wigilijnym stole.