Webcontent-Anzeige
Wiosna, Lato, Jesień , Zima – Cztery pory roku w tradycyjnym polskim gospodarstwie rybackim typu karpiowego. Te cztery pory roku mają ogromne znaczenie dla zachowania enklaw wodnej przyrody i wyznaczają rybakom prace związane z chowem i hodowlą karpia na stawach , które powstawały w naszym kraju już od XII wieku.
Stawy karpiowe idealnie wpisują się w zrównoważoną akwakulturę, która jest promowana przez Lasy Państwowe i Unię Europejską.
Asset Publisher
zima
Zima na stawach
Zima – od 22 grudnia do 21 marca.
Zima to najbardziej spokojny okres w pracy rybaków stawowych, pod warunkiem, że uda im się sprzedać wszystkie karpie do 23 grudnia, co bardzo ważne po cenie, która gwarantuje zwrot poniesionych kosztów . Rybacy którym się to udało, osiągnęli sukces i mogą zasłużenie odpocząć po ciężkiej pracy. Niesprzedane karpie w grudniu stanowią podobny problem jak niesprzedane choinki na święta. Styczeń, luty, marzec to miesiące przeznaczone w gospodarstwie rybackim na prace melioracyjne i remontowe. Na stawach które pozostają do wiosny bez wody odnawia się system rowów opaskowych i łowisk w stawach. Naprawia się groble i drogi dojazdowe do stawów, usuwa zbędne zarośla i zakrzaczenia. Prace pielęgnacyjne i melioracyjne wykonuje się także w pozostałych miesiącach roku według potrzeb, głównie maszynami i narzędziami znajdującymi się na wyposażeniu gospodarstwa.