Web Content Display Web Content Display

Wiosna, Lato, Jesień , Zima –  Cztery pory roku w  tradycyjnym polskim gospodarstwie rybackim  typu karpiowego. Te cztery pory roku mają ogromne  znaczenie dla zachowania enklaw wodnej przyrody    i wyznaczają rybakom  prace związane z chowem i hodowlą karpia na stawach , które powstawały w naszym kraju już od XII wieku.

Stawy karpiowe idealnie wpisują się w zrównoważoną akwakulturę, która jest promowana przez Lasy Państwowe i Unię Europejską.

Asset Publisher Asset Publisher

Lato

Zdjęcia przedstawiające pracę, zwierzęta rośliny i krajobrazy w okresie letnim na stawach i w ich otoczeniu.

Lato – od 21 czerwca do 23 września.
Pod koniec czerwca odławia się ze stawów nazywanych przesadkami , małe jednomiesięczne karpie zwane narybkiem letnim lub lipcówką karpia. Latem temperatura wody w stawach osiąga wartość 24 - 26 stopni C i jest najkorzystniejsza dla wzrostu karpia w stawach.  To właśnie latem wszystkie karpie dokarmiane są  ziarnem zbóż.  W Gospodarstwie Rybackim Krogulna skarmia się blisko 1300 ton pszenicy i kukurydzy.  W upalne i suche letnie dni do środowiska przyległego do stawów karpiowych przenika para wodna i wilgoć, która łagodzi  wysokie temperatury i tworzy swoisty mikroklimat.  W tym czasie na terenach przyległych do stawów można zaobserwować licznie występujące ważki związane ze środowiskiem wody. Pod koniec  sierpnia i we wrześniu, temperatura  wody w stawach stopniowo obniża się , a w chłodne poranki występuje intensywny efekt parowania wody, tworzą się rozległe mgły,  co dodaje wyjątkowego uroku całemu otoczeniu przyległemu do stawów, szczególnie kiedy wschodzi słońce.