Web Content Display
Wiosna, Lato, Jesień , Zima – Cztery pory roku w tradycyjnym polskim gospodarstwie rybackim typu karpiowego. Te cztery pory roku mają ogromne znaczenie dla zachowania enklaw wodnej przyrody i wyznaczają rybakom prace związane z chowem i hodowlą karpia na stawach , które powstawały w naszym kraju już od XII wieku.
Stawy karpiowe idealnie wpisują się w zrównoważoną akwakulturę, która jest promowana przez Lasy Państwowe i Unię Europejską.
Asset Publisher
Lato
Zdjęcia przedstawiające pracę, zwierzęta rośliny i krajobrazy w okresie letnim na stawach i w ich otoczeniu.
Lato – od 21 czerwca do 23 września.
Pod koniec czerwca odławia się ze stawów nazywanych przesadkami , małe jednomiesięczne karpie zwane narybkiem letnim lub lipcówką karpia. Latem temperatura wody w stawach osiąga wartość 24 - 26 stopni C i jest najkorzystniejsza dla wzrostu karpia w stawach. To właśnie latem wszystkie karpie dokarmiane są ziarnem zbóż. W Gospodarstwie Rybackim Krogulna skarmia się blisko 1300 ton pszenicy i kukurydzy. W upalne i suche letnie dni do środowiska przyległego do stawów karpiowych przenika para wodna i wilgoć, która łagodzi wysokie temperatury i tworzy swoisty mikroklimat. W tym czasie na terenach przyległych do stawów można zaobserwować licznie występujące ważki związane ze środowiskiem wody. Pod koniec sierpnia i we wrześniu, temperatura wody w stawach stopniowo obniża się , a w chłodne poranki występuje intensywny efekt parowania wody, tworzą się rozległe mgły, co dodaje wyjątkowego uroku całemu otoczeniu przyległemu do stawów, szczególnie kiedy wschodzi słońce.