Cztery pory roku
Wiosna, Lato, Jesień , Zima – Cztery pory roku w tradycyjnym polskim gospodarstwie rybackim typu karpiowego. Te cztery pory roku mają ogromne znaczenie dla zachowania enklaw wodnej przyrody i wyznaczają rybakom prace związane z chowem i hodowlą karpia na stawach , które powstawały w naszym kraju już od XII wieku.
Stawy karpiowe idealnie wpisują się w zrównoważoną akwakulturę, która jest promowana przez Lasy Państwowe i Unię Europejską.
Galerie zdjęć
Wiosna
Zdjęcia przedstawiające prace oraz krajobrazy panujące na stawach gospodarstwa wiosenną porą.
Wiosna – od 21 maca do 21 czerwca.
Wiosna, to najpiękniejszy okres, kiedy po długiej zimie budzi się na nowo do życia cały świat przyrody. Szczególnie można to zobaczyć i usłyszeć tam, gdzie jest woda gromadzona w stawach , gdy nadchodzi wiosenne ocieplenie i topi się śnieg zalegający w zlewniach pobliskich rzek.
W przypadku Gospodarstwa Rybackiego Krogulna jest to zlewnia Stobrawy i Budkowiczanki.
Jednorazowe wypełnienie wszystkich 600 ha stawów Gospodarstwa w Krogulnej pozwala zgromadzić blisko 10 milionów metrów sześciennych słodkiej wody. Jest to 55 zbiorników wodnych, których wypełnienie osłabia falę powodziową w okresie wiosennych roztopów. Tak przy okazji - nie wiadomo z jakich powodów stawy hodowlane typu karpiowego nie uznaje się do tej pory w naszym kraju jako małej retencji.
Wiosną, jak widać na zdjęciach, rybacy zarybiają stawy narybkiem lub kroczkami karpia. Narybek - to małe jednoroczne karpie o wadze od 30 do 100 gram, kroczek - to starsze dwuletnie karpie o wadze od 150 do 300 gram . W trzecim roku chowu z kroczka karpia uzyskuje się rybę gotową do obrotu handlowego, zwaną handlówką. Po zarybieniu stawów, które głównie przypada na miesiąc kwiecień, w maju rozpoczyna się dokarmienie ryb. W drugiej połowie maja, gdy temperatura wody osiągnie wartość 18 stopni C, pod nadzorem rybaków rozpoczyna się tarło karpia. To ważny i ciekawy moment rozpoczynający cykl chowu karpia. Dojrzałe i najładniejsze okazy karpi, wyselekcjonowane przez rybaków w poprzednich latach, biorą udział w akcie tarła. Samice karpia nazywane są ikrzycami , a samce karpia mleczakami. Najmłodsze tarlaki są w wieku czterech, pięciu lat, a najstarsze w wieku piętnastu lat. Ikra w czasie tarła przykleja się do trawy, która porasta na dnie tarliska czyli niewielkich płytkich zbiorników wodnych . Po kilku dniach z ikry wykluwają się młode karpie tak zwany wylęg karpia, który w ciągu pięciu pierwszych dni życia jest odławiany i przenoszony do większych i głębszych stawów. W pierwszych dniach życia małe karpie szybko rosną odżywiając się zooplanktonem . Mając cztery tygodnie życia mogą już ważyć od 1 do 3 gramów , są małymi miniaturkami dorosłych ryb, które nazywamy lipcówką karpia lub narybkiem letnim.